Amerikaanse aandelen worden gemiddeld genomen steeds duurder.
Ook andere waarschuwingssignalen dat beurskoersen kwetsbaar zijn voor een correctie winnen aan kracht.
Intussen moeten beleggers rekening houden met de dalende dollar, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.
ANALYSE – In deze bijdrage richten we onze blik op drie zaken: de uitzonderlijk hoge waardering van Amerikaanse aandelen, een zeldzaam positieve correlatie tussen stijgende aandelenkoersen en de bewegelijkheid op de beurs, en tot slot de duikeling van de Amerikaanse dollar.
In tegenstelling tot de Europese beurzen gaat het op aandelenmarkten in de VS crescendo. Toch signaleren wij meer waarschuwingssignalen voor de aandelenmarkt.
Hoge waardering aandelen: wees behoudend en selectief
Terwijl de recessie hard toeslaat in de reële economie, is daar op de beurs weinig van te merken.
Augustus was een prima maand voor de Amerikaanse S&P 500-index die nieuwe recordstanden bereikte en grofweg 7 procent kon bijschrijven. De Europese Stoxx 600 kwam daarentegen nagenoeg niet van zijn plaats.
Inmiddels is het verschil in euro’s tussen beide indices voor heel 2020 opgelopen tot ongeveer 14 procent. Dat is natuurlijk vooral te danken aan een aantal Amerikaanse ‘megacaps’, ruimere vertegenwoordiging van technologie gerelateerde aandelen en de wegingsmethodiek van de Amerikaanse S&P 500-index. Hier hebben we recentelijk nog over geschreven.
Ook dinsdag waren technologiefondsen verantwoordelijk waren voor nieuwe records. Het onderstaande plaatje geeft wel duidelijk aan dat de S&P 500-index in zijn geheel aan de prijs is en qua waardering het oude record van 1998 heeft bereikt.
De hoge waardering van aandelen eind vorige eeuw bleek achteraf gezien nogal extreem. We willen daarbij wel benoemen dat een hoge waardering bij sommige (groei)aandelen gerechtvaardigd is. We leven immers twee decennia later met een andere stand der techniek.
Echter, gelet op het economische klimaat, de hoge werkloosheid, geopolitieke spanningen en de nog verwachte tweederonde-effecten van de coronacrisis, lijkt ons een recordstand qua waardering en prijs voor S&P 500-index als geheel wel erg enthousiast. Wij zijn daarom uiterst behoudend en selectief.
Koersen stijgen, terwijl de bewegelijkheid van de beurs toeneemt: opletten!
Naast de hoge waardering van aandelen is er nog een extra waarschuwingssignaal bijgekomen.
Vorige week lieten we zien dat de recente stijging niet meer breed gedragen wordt en dat signaal heeft in het verleden regelmatig plaatsgevonden rondom een (tijdelijke) top.
Inmiddels zien we een ander fenomeen dat ook te denken moet geven. Het onderstaande plaatje geeft aan wat de correlatie is tussen de S&P 500-index en de VIX-index. Laatstgenoemde geeft een indicatie van de bewegelijkheid van beurskoersen en duidt daarmee aan hoe onrustig de markt is.
Normaal gesproken is de correlatie tussen de S&P 500-index en de VIX-index negatief. Dalende beurskoersen gaan gepaard met toenemende onrust op de beurs, ofwel een hogere VIX.
Maar nu zien we dat zowel de aandelenkoersen als de VIX gelijktijdig stijgen en is er dus een positieve correlatie. De afgelopen twee jaar is dat viermaal eerder voorgekomen en signaleerde dit dat er een top in de maak was.
Deze keer is de stijging van de VIX vooral het gevolg van de vele aankopen van callopties met hogere uitoefenprijzen. Zo denken beleggers mee te kunnen profiteren van verdere koersstijgingen, waarbij het risico beperkt is tot de waarde van de betaalde premie.
Kortom: aandelen in de VS zijn aan de prijs en er is een extra waarschuwingssignaal dat er een mogelijke top in de maak is. Opletten dus! Wij houden er rekening mee dat een (gezonde) correctie in de VS op de loer ligt.
Duikeling van de dollar
Recentelijk daalde de Amerikaanse dollar tot een nieuw dieptepunt in twee jaar en tikte ons eerste koersdoel aan op 1,20 dollar per euro. Beleggers deden de dollar de afgelopen weken massaal in de verkoop onder andere vanwege de lagere reële rente in de VS, magere macro-economische cijfers en de toegenomen spanningen tussen de VS en China.
Bovendien komt er rook uit de printmachines van de Federal Reserve, blijven extra fiscale steunmaatregelen uit en stijgt de spanning in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november.
Ten slotte bleek uit de meest recente speech van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse centrale bank een soort van sabbatical neemt. Dit houdt in een langere periode zonder renteverhogingen, zelfs niet als de inflatie tijdelijk boven de 2 procent komt.
Het gevolg hiervan is dat aan de Amerikaanse dollar gerelateerde vermogenstitels oplopen om te corrigeren voor de dalende munt. Naast de stijging aandelen zien we dat ook terug in een verdere stijging van grondstoffen zoals olie en edelmetalen.
Als eurobelegger is het belangrijk om goed in gaten te houden dat aan de dollar gerelateerde vermogenstitels ook in euro’s stijgen. De grote vraag is of deze trend zal doorzetten of niet. Wij denken van wel, totdat het tegendeel wordt bewezen.
In de onderstaande maandgrafiek van de euro-dollar wordt onze technische visie aan de hand van piketpaaltjes toegelicht.
Strijd tussen korte en lange termijn
De strijd tussen de lange termijn stijgende trend (groene lijn) en de dalende correctieve trend van kortere tijdsduur (rode lijn) is volop aan de gang. Het ziet ernaar uit dat de langetermijntrend het gaat winnen van de kortere. Dat hoort ook zo, maar dat moet natuurlijk wel blijken.
De eerste indicatie dat de daling van de euro richting pariteit met de dollar stagneerde, werd begin dit jaar gegeven. De buitengewone monetaire maatregelen in de VS en de daarmee samengaande rentedaling leidden ertoe dat de euro niet verder zakte dan het bodemniveau van 2017. Dat was de eerste hapering in dalingsproces
Vervolgens werd de spurt opwaarts ingezet, waarbij het eerder door ons aangegeven niveau van 1,20 dollar per euro werd bereikt. Daar ligt een barrière die wordt opgeworpen door de dalende trend in het rood.
De beschadiging van die dalende rode trend is een aanzet om verder te reiken. We moeten daarom rekening blijven houden met een verdere verzwakking van de dollar.
Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.
Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.